W ogrodzie dojrzał BÓB, czyli czas na moje pierogi z bobem, pieczarkami i wędzonym boczkiem
lipca 19, 2018
BOCZEK
,
BÓB
,
GRZYBY
,
MĄCZNE
Składniki ciasta:
Nadzienie pierogów:
Przygotowujemy farsz: bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, obrać i rozdrobnić blenderem. Pieczarki skroić w kostkę i usmażyć na patelni na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Nadzienie pierogów:
- 1/2 kg bobu
- 1 kg pieczarek
- 1/2 kg wędzonego boczku
- sól, pieprz
Przygotowujemy ciasto: Na stolnicy usypujemy kopczyk z
mąki, odrobinę zostawiamy na boku. Robimy dołek, do dołka wlewamy gorącą wodę i
delikatnie mieszamy nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność to zaparzanie ciasta). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w „klajster”,
robimy w nim dołek, do dołka wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Wszystko
mieszamy nożem i wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo
wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto
wałkujemy na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki i nadziewamy farszem. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Podajemy okraszone skwareczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz