Dżem z cukinii
SKŁADNIKI:
- 1,5kg cukinii
- 1/2 szkl. wody
- 250 g cukru
- sok z 2 cytryn
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 galaretka cytrynowa, agrestowa lub kiwi
- 1/2 aromatu cytrynowego
WYKONANIE:
Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć watowaty środek z pestkami. Pomocna do tego będzie zwykła łyżka do zupy.
Tak przygotowaną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić ją za pomocą dowolnego urządzenia (ja to robię w termomixie).
Wrzucić do garnka i wlać pół szklanki wody. Dusić około 40 min.
Dodać startą skórkę z cytryny, cukier, wyciśnięty sok z cytryny, aromat oraz galaretkę.
Wymieszać dokładnie i ostudzić. Następnie zmiksować na mus, który gotować jeszcze około 40 minut na małym ogniu aż odparuje i zgęstnieje.
Gorący przelać do małych słoiczków słoiczków i pasteryzować 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz