×

3 pomysły na chutney jabłkowy według Karola Okrasy... specjalnie dla mojego męża


W sadzie jabłek co niemiara, nawet sąsiedzi chcą się nimi dzielić. 
Tylko co tu jeszcze z nimi wymyślić? 
Aż korci sięgnąć po nowe wyzwania,
 a może coś od Karola Okrasy, którego tak lubi mój małżonek?😄
Karol mówi, że
"chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw"
 – a zatem specjalnie dla mojego męża 3 pomysły na chutnej  jabłkowy według Karola Okrasy😄
... ciężka praca  mojej mamy i siostry...

Chutney z cynamonem

  Składniki:
  • jabłka – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • cukier – 200 g
  • biały ocet winny – 200 ml
  • laska cynamonu – 1-2 szt.
  • goździki
  • kawałek imbiru
  • mielone curry
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Następnie dodajemy laski cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10min.



Chutney z piwem
Składniki:
  • jabłka – 2 szt.
  • cukier – 200 g
  • biały ocet winny – 200 ml
  • ciemne piwo – 100 ml
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Następnie dodajemy piwo i redukujemy sos. Dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10 min.


Chutney z kolendrą
Składniki:
  • jabłka – 2 szt.
  • cukier – 200 g
  • biały ocet winny – 200 ml
  • kolendra w ziarnach
  • goździki
  • papryczka chili – ½ szt.
  • cytryna
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Dodajemy kilka ziaren kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Chutney doprawiamy skórką otartą z cytryny. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger