3 pomysły na chutney jabłkowy według Karola Okrasy... specjalnie dla mojego męża
W sadzie jabłek co niemiara, nawet
sąsiedzi chcą się nimi dzielić.
Tylko co tu jeszcze z nimi wymyślić?
Aż korci sięgnąć po nowe wyzwania,
Aż korci sięgnąć po nowe wyzwania,
a może coś od Karola Okrasy, którego tak lubi mój małżonek?😄
Karol mówi, że
"chutney to
doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw"
– a zatem specjalnie dla mojego męża 3 pomysły na chutnej jabłkowy według Karola Okrasy😄
... ciężka praca mojej mamy i siostry...
... ciężka praca mojej mamy i siostry...
Chutney z cynamonem
- jabłka – 2 szt.
- cebula – 1 szt.
- cukier – 200 g
- biały ocet winny – 200 ml
- laska cynamonu – 1-2 szt.
- goździki
- kawałek imbiru
- mielone curry
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Następnie dodajemy laski cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10min.
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Następnie dodajemy laski cynamonu, kilka goździków, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz szczyptę curry. Po kilku minutach dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka, a po chwili także cebulę pokrojoną w taką samą kostkę. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10min.
- jabłka – 2 szt.
- cukier – 200 g
- biały ocet winny – 200 ml
- ciemne piwo – 100 ml
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Następnie dodajemy piwo i redukujemy sos. Dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10 min.
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Następnie dodajemy piwo i redukujemy sos. Dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Gotowy sos przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10 min.
Chutney z kolendrą
- jabłka – 2 szt.
- cukier – 200 g
- biały ocet winny – 200 ml
- kolendra w ziarnach
- goździki
- papryczka chili – ½ szt.
- cytryna
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Dodajemy kilka ziaren kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Chutney doprawiamy skórką otartą z cytryny. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10min.
W garnku zagotowujemy cukier z octem. Gotujemy kilkanaście minut, aż płyn zrobi się gęstszy. Dodajemy kilka ziaren kolendry, kilka goździków, posiekaną papryczkę chili i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w równą kostkę jabłka. Gotujemy kolejne 5-8 minut. Chutney doprawiamy skórką otartą z cytryny. Gotowy chutney przekładamy do słoiczka. Pasteryzujemy 10min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz