×

Leczo z cukinii do słoików



Leczo z cukinii do słoików

Leczo z cukinii to chyba najpopularniejsze danie z cukinii.
W moim domu najczęściej jadamy je w tej wersji: gotujemy ryż na sypko, dodajemy do garnka, wlewamy leczo ze słoika z przepisu poniżej i wkrajamy pokrojoną dowolnie kiełbaskę. Wszystko razem dusimy do miękkości kiełbaski i gotowe.



  SKŁADNIKI:  

    • 1 kg cukinii
    • 1 kg papryki (kolorowej)
    • 1 kg pomidorów
    • 2 cebule (około 250 g)
    • 2 ząbki czosnku 

      PRZYPRAWY:  
    • 1 papryczka chili lub papryka ostra
    • pieprz cayenne
    • 1 listek laurowy
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • kilka ziarenek pieprzu
    • 1 łyżeczkę bazyli
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku
    • sól ok. 1,5 łyżeczki
    • pieprz
    • olej do smażenia




      PRZYPRAWY:  

    Cukinie opłukać, osuszyć, obrać ze skórki (jeśli jest młoda to nie jest to konieczne) i pokroić w dużą kostkę . 




    Papryki przekroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski.




     Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, czosnek, dodać paprykę i razem smażyć.




     Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Następnie dodać cukinię, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 20 minut. 




    Na koniec dodać pomidory, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz cayenne i słodką paprykę w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze razem do miękkości warzyw. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.




    Gotowe leczo przełożyć do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Po wyjęciu z garnka postawić do góry dnem na ściereczce. Pozostawić do ostudzenia przez 24h. Wynieść do zimnej piwnicy.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © Sielskagosia , Blogger