Musss z gruszek
Składniki:
- 1kg gruszek
- pół szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- 8 goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Gruszki
obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy. Ja pokroiłam tylko wzdłuż na 4 ćwiartki. Wkładamy do garnka, dolewamy odrobinę wody,
zasypujemy cukrem i gotujemy do miękkości. Potem dodajemy goździki, sok z cytryny,
cynamon. Gotujemy jeszcze przez 20 min. Jeśli chcecie, aby mus był idealnie
gładki, trzeba go przetrzeć przez sito albo zmiksować blenderem. Ja celowo go nie miksowałam, tylko zostawiłam kawałki gruszek. Gotowy mus przekładamy do
słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz