Szybkie i proste ciasto z całymi gruszkami... specjalnie dla moich przyjaciół
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Wykonanie:
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao+1/3 kubeczka mleka+1/2 dowolnego aromatu do ciast
- 9-10 małych gruszek
- 1/2 tabliczki czekolady + 2 łyżki śmietany + wiórki kokosowe (niekoniecznie)
Za pomocą miksera w makutrze mieszamy na
wolnych obrotach jajka z olejem, następnie dolewamy mleko. Teraz dodajemy suche
składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Kiedy masa jasnego ciasta jest
gotowa wlewamy je do okrągłej tortownicy (24cm średnicy). Zostawiamy jednak ok.
1 kubka jasnego ciasta w makutrze, do którego wsypujemy 2 łyżki kakao, dolewamy
1/3 kubeczka mleka i wlewamy aromat. Miksujemy ciemne ciasto na gładką masę i
wlewamy je do tortownicy z jasnym ciastem. Widelcem mieszamy ciemne ciasto fantazyjnie. Obieramy nie za duże gruszki ze skórki,
pozostawiając jednak ogonki. Takie gruszki topimy w cieście i wstawiamy ciasto
do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Pieczemy je ok 40min do suchego
patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Polewę
przygotowujemy w następujący sposób: czekoladę łamiemy i wrzucamy do blaszanego
kubeczka dolewając śmietanę, Podgrzewamy do połączenia się składników. Następnie
polewamy ostudzone ciasto😀...możemy dodatkowo posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz