×

Kurczak w sosie cebulowym...jak to mówią moi goście: "smakuje lepiej niż w knajpie"

Składniki: 
  • kilka podudzi lub ćwiartek (zależy jak duże macie naczynie żaroodporne)
  • 4 cebule
  • 330 g śmietany 12%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • pęczek koperku (niekoniecznie)
Wykonanie:
Podudzia lub ćwiartki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w półćwiartki i podsmażamy na maśle. Podudzia lub ćwiartki nacieramy solą i pieprzem. Następnie układamy je w szklanym naczyniu żaroodpornym. Śmietanę, wodę, mąkę mieszamy i dodajemy cebulę oraz koperek. Tak przygotowanym sosem cebulowym zalewamy kurczaka. Przykrywamy go pokrywą od naczynia lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. 
Sposób podania dowolny, np. z ziemniakami, ryżem lub jak u mnie z plackami z cukinii, przepis tutaj: 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger