×

Drożdżówki z malinami i twarogierm, czyli ... z tego co w ogrodzie...

Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
Dodatkowo:
  • maliny
  • 500g twarogu półtłustego
  • 1 śmietana 12% duży kubeczek
  • 2 łyżeczki cukru
  • jajko
Wykonanie:
Robimy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Zaczyn odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić ładnie od palców. Odkładamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 20 min do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy do miski: masło, cukier, mąkę i zagniatamy razem na grudki. Twaróg rozgniatamy i wkładamy do miseczki dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy całość dokładnie aby składniki się połączyły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 10-12 części. W dłoniach formujemy krążki, robiąc delikatny dołeczek na środku. Układamy bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem. Na każdą nakładamy ser, maliny i posypujemy kruszonką. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger