×

Drożdżówki ze śliwkami, czyli kolejna rodzinna tradycja

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  •  jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży 
 Składniki na kruszonkę: 
  • 50g roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki cukru
 Dodatkowo:
  • rozkłócone jajko
  • około 400 g śliwek
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, mleko, jajko i wyrośnięte drożdże umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy je w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple  do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodajemy cukier i mąkę, wyrabiamy). Gdy bułeczki podwoją objętość smarujemy je rozkłóconym jajkiem i układamy na nich śliwki - skórką do dołu  i  posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger