Dżem z dyni i galaretki truskawkowej
Dżem z dyni i galaretki truskawkowej
CIASTO:
- 60 dag dyni (waga po obraniu)
- 12 gram imbiru (korzeń)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE:
Dynię obieramy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (przez około 15 minut). Imbir obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do garnka z ugotowaną dynia dodajemy imbir, cukier i galaretkę truskawkową w proszku. Razem dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, mieszamy aby się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny. Gotowy przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Składniki wystarczą na 1 słoik 350 ml dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz