Ketchup z pomidorów i... jabłek
Składniki:
- 4 kg dojrzałych pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg jabłek
- szczypta chilli
- 6 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- przyprawy: liść laurowy,
papryka słodka, pieprz, sól, papryka cayenne, ziele angielskie, goździki,
gałka muszkatołowa, kwasek cytrynowy
- kilka łyżek oleju do słoiczków
Pomidory
myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do
dużego wysokiego
gara. Jabłka i cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do pomidorów. Dorzucamy ząbki czosnku, papryczkę chilli, liście laurowe, ziele angielskie goździki. Wszystko razem rozgotowujemy. Rozgotowane warzywa rozdrabniamy blenderem. Do pomidorów wlewamy olej, wsypujemy łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30-40 minut, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy aż przestygnie i ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 30 minut. Powtórzyć czynność przez kolejne dwa dni. Gdy ketchup odparuje i będzie już wystarczająco gęsty, doprawiamy całość pozostałymi przyprawami (cukrem, gałka, słodką papryką, kwaskiem, solą) Gorący nalewamy do wyparzonych słoików, na wierzch ketchupu wlać po łyżeczce oleju i dokładnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 min.
gara. Jabłka i cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i dodajemy do pomidorów. Dorzucamy ząbki czosnku, papryczkę chilli, liście laurowe, ziele angielskie goździki. Wszystko razem rozgotowujemy. Rozgotowane warzywa rozdrabniamy blenderem. Do pomidorów wlewamy olej, wsypujemy łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu przez ok 30-40 minut, od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy aż przestygnie i ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 30 minut. Powtórzyć czynność przez kolejne dwa dni. Gdy ketchup odparuje i będzie już wystarczająco gęsty, doprawiamy całość pozostałymi przyprawami (cukrem, gałka, słodką papryką, kwaskiem, solą) Gorący nalewamy do wyparzonych słoików, na wierzch ketchupu wlać po łyżeczce oleju i dokładnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz