Ketchup z dyni i papryki... tak w przerwie między jednym lekarzem a drugim...
Składniki
na ketchup:
- 3 kg dyni
- 1 kg czerwonej świeżej papryki
- 1 kg cebuli
- sól
Składniki
na zalewę:
- 0,5 l przecieru pomidorowego
lub domowego ketchupu
- 1 szkl. octu
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka papryki wędzonej
słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
Wykonanie:
Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i
łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i
dodajemy: do dyni 1 łyżkę soli, do papryki 1 łyżeczkę soli, do cebuli
1 łyżeczkę soli. Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz. Każde
z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym i
gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką
ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy. Wszystkie
składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze
zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając. Gotowy
ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy,
odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz