×

Ketchup z dyni i papryki... tak w przerwie między jednym lekarzem a drugim...


Ketchup z dyni i papryki... 

tak w przerwie między jednym lekarzem a drugim...


Jeśli nie macie pomysłu na dynię, kiedy w ogrodzie akurat urosło ich zbyt dużo, to ten ketchup jest naprawdę fajnym rozwiązaniem. Wystarczy, że zmieszasz go ze świeżą czerwoną papryką i już masz łagodny ketchup, który jak to z ketchupem bywa pasuje do wszystkiego. Polecam!



   SKŁADNIKI:  

  • 3 kg dyni 
  • 1 kg czerwonej świeżej papryki 
  • 1 kg cebuli 
  • sól

   SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:  

  • 0,5 l przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej



 
   WYKONANIE:  

Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i dodajemy: do dyni 1 łyżkę soli, do papryki 1 łyżeczkę soli, do cebuli 1 łyżeczkę soli. Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz. Każde z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym  i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy. Wszystkie składniki zalewy wlewamy  do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając. Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków,  solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger