×

Paszteciki z grzybkami leśnymi


Paszteciki kruche


Przepis na te pyszne, kruche paszteciki mama przyniosła mi od swojej koleżanki Irenki. Pani Irena była też przyszywaną babcią mojego Szymka. Ona zawsze traktowała Go jako  jako swojego szóstego wnuka😉
Paszteciki już od pierwszej Wigilii, na którą je zrobiłam podbiły serca naszych gości. Od tamtej pory nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia, a dodatkowo podane z barszczykiem do picia z własnego przepisu smakują wyśmienicie. Przepis na zakwas i barszczyk znajdziecie poniżej:


Składniki na 40 sztuk

  CIASTO:  
  • 300 - 350 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

  NADZIENIE:  
  • 1 kg grzybów leśnych
  • 5 cebul
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

  DODATKOWO:  
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu




   WYKONANIE:   

Farsz:  Grzybki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Obgotowujemy je 10 min 
w lekko osolonej wodzie. Odsączamy na sicie. Cebulę kroimy w kostkę 
i podsmażamy na oleju, dodajemy grzybki, doprawiamy do smaku. Smażymy ok. 20 min.

Ciasto: 300 g mąki przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną na margarynę, całe jajko, sól i śmietanę. Całość zarabiamy na jednolite ciasto. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, ale nie lepkie. Połowę ciasta wałkujemy na prostokąt na blacie posypanym mąką. Wzdłuż dłuższego boku układamy grzybową masę. Ciasto zawijamy tak, aby grzyby znajdowały się w środku. Powstały wałek kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm. Paszteciki układamy w odstępach od siebie (w czasie pieczenia ciasto znacznie urośnie) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejną porcję grzybów  kładziemy na drugiej części rozwałkowanego ciasta, zawijamy i odcinamy nożem na kawałki. Ułożone na blasze paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min. do zrumienienia. Podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger