×

Placek po węgiersku Pani Eli


Placek po węgiersku Pani Eli


  SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE:  
  • 1 ząbek czosnku
  • Jajko
  • 2 łyżki maki
  • 1kg ziemniaków
  • cebula
  • sól i pieprz

  SOS:   
  • 1kg mięsa gulaszowego
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 1 papryka czerwona 
  • 2 marchewki
  • suszone zioła: lubczyk, tymianek, słodka papryka
  • cebula
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka


  SOS:   

Ciasto: Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta dodać jajko, mąkę, sól
 i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki. Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem, składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.
Sos: Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Obrać marchewki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody
 i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać papryki, marchew, paprykę słodką, sól i pieprz, dusić do miękkości. 
Sos zagęścić mąką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger