Placek po węgiersku Pani Eli
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE:
- 1 ząbek czosnku
- Jajko
- 2 łyżki maki
- 1kg ziemniaków
- cebula
- sól i pieprz
SOS:
- 1kg mięsa gulaszowego
- 1 papryka żółta lub zielona
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- suszone zioła: lubczyk, tymianek, słodka papryka
- cebula
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
- mąka
SOS:
Ciasto: Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać
i zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta.
Do ciasta dodać jajko, mąkę, sól
i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na
rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki. Ziemniaczane placki przekładamy
sosem z mięsem, składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka
ziemniaczanego.
Sos: Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na
paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Obrać marchewki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć,
obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do
mięsa dodać odrobinę wody
i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40
minut. Następnie do mięsa dodać papryki, marchew, paprykę słodką, sól i pieprz, dusić
do miękkości.
Sos zagęścić mąką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz