×

Kotlety mielone z piekarnika z sosikiem ze świeżych grzybków


Składniki:
  • 700 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć lekko w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, aż masa zrobi się puszysta. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotlecie położyć po małej kosteczce masełka. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 50 - 60 minut



Sos grzybowy

Składniki: 
  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 ml śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

  • Wykonanie:
    Grzyby dokładnie oczyść i opłucz z piasku. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki w kostkę a kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki w całości pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty. Teraz dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © Sielskagosia , Blogger