Kotlety mielone z piekarnika z sosikiem ze świeżych grzybków
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego z łopatki
- 2 jajka
- 1 bułka
- 2 ząbki czosnku
- mleko
- bułka tarta
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć lekko
w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. Wbić jajka dodać sól, pieprz i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, aż masa zrobi się
puszysta. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć do naczynia
żaroodpornego. Na każdym kotlecie położyć po małej kosteczce masełka. Wstawić
do dobrze nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 50 - 60 minut
Sos
grzybowy
Składniki:
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyść i opłucz z piasku. Większe grzyby pokrój na kawałki
(nóżki w kostkę a kapelusze w plastry).
Mniejsze sztuki w całości pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj
drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli
i nabierze złotego koloru. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę
ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty. Teraz dodaj łyżkę masła
i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5
minut. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości. Do kubka
ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz
zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz