×

Szarlotka sypana... przepis banalnie prosty


...i znów te jabłka... w tym roku jest ich tak dużo i są tak wielkie, 
że trzeba korzystać do woli😀
Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • cynamon
  • kostka masła (najlepiej prosto z lodówki)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy wymieszać je z sokiem z 1 cytryny, aby nie zciemniały, ale nie jest to konieczne. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno tortownicy wysypujemy 
1 część suchych składników, a na nią wykładamy połowę jabłek i oprószamy je cynamonem. Wygładzamy i wysypujemy 2 część suchych składników i na to pozostała część jabłek i znów cynamon. Na wierzch wysypujemy ostatnią - 3 warstwę suchych składników.  Masło zcieramy na tarce o dużych oczkach lub siekamy nożem dość drobno i równomiernie wykładamy na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 60 minut. Podczas pieczenia masło się roztopi i połączy wszystkie warstwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger