Rogaliki z 3 składników z jabłuszkami prosto z sadu
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 250 g margaryny lub masła
- cukier puder
- jajko do posmarowania rogalików
- na nadzienie nadaje się każdy dowolny dżem, budyń bądź nutella, u mnie są to ósemki jabłek z dodatkiem cynamonu, bo jabłek w tym roku jest cała masa😀
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe
składniki i ugniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie
odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, by odpoczęło. Ciasto jest bardzo plastyczne i miłę w dotyku. Po upływie tego czasu,
rozwałkujemy je i wycinamy trójkąciki, z których będziemy lepić rogaliki. Do
środka nakładamy nadzienie, zawijamy, układamy na blachę wyłożoną papierem.
Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu miały ładny
złocisty kolor. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w
temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem! Proste i smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz