Likier z mięty ... również dla zdrowia
Składniki:
- 1 duży słoik samych listków z mięty
- 0,5 litra spirytusu 96%
- 4,5 szklanki wódki , u mnie Żubrówka
- 1 litr wody
- 750 gram cukru
Listki umyć, osuszyć i włożyć do słoika
ok. 1,5 litrowego, połączyć wódkę i spirytus, wymieszać i zalać miętę.
Zakręcić i wynieść w ciemne, chłodne miejsce na 1 tydzień. Następnie dokładnie
odcedzić, odciskając listki przez gazę. Zagotować wodę z cukrem do
rozpuszczenia i wystudzić. Zimną wymieszać z alkoholem i przelać do
butelek. Zakręcić i odstawić na jakiś czas w chłodne i
ciemne miejsce. Ilość cukru można regulować, tyle ile lubimy a gdy wolimy mocny
likier dodać sam spirytus. Ten po dodaniu wody z cukrem ,w zasadzie nadaje się
od razu do picia, ale lepiej jednak dać mu trochę czasu na przemacerowanie.
Likier po dodaniu cukru ma kolor zielony ale po długim leżakowaniu zmienia
zabarwienie w brąz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz