×

Dżem dyniowo - jabłkowo - gruszkowy... pyszny



Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy


   SKŁADNIKI:   
  • na blachę 24 x 28 cm
  • 1 dynia
  • 3-4 jabłka
  • 2 gruszki
  • pół szkl cukru (z cukrem uważajcie, ja miałam wyjątkowo słodkie gruszki 😀)
  • pół szkl wody
  • sok z 1/2 cytryny

   WYKONANIE:   

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy dynię. Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy jabłka, gruszki oraz sok z cytryny i cukier. Dusimy aż owoce będą miękkie i zaczną się rozpadać. Gorący dżem nakładamy do słoiczków, zakręcamy, i pasteryzujemy 20 min. Dżem jest tak pyszny i nadaje się do wszystkiego: gofrów, naleśników i bułeczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger