Dżem dyniowo - jabłkowo - gruszkowy... pyszny
Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy
SKŁADNIKI:
- na blachę 24 x 28 cm
- 1 dynia
- 3-4 jabłka
- 2 gruszki
- pół szkl cukru (z cukrem uważajcie, ja miałam wyjątkowo słodkie gruszki 😀)
- pół szkl wody
- sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki
i kroimy w kostkę. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do
garnka wlewamy wodę i wrzucamy dynię. Gotujemy około 10 min. Po tym czasie dodajemy
jabłka, gruszki oraz sok z cytryny i cukier. Dusimy aż owoce będą miękkie i
zaczną się rozpadać. Gorący dżem nakładamy do słoiczków, zakręcamy, i
pasteryzujemy 20 min. Dżem jest tak pyszny i nadaje się do wszystkiego: gofrów,
naleśników i bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz