Kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami, cebulką i pomidorem
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka
- przyprawa do mięsa mielonego
- 3-4 spore ziemniaki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- koncentrat pomidorowy w słoiczku
- 2 łyżki pikantnego keczupu ( u mnie mój domowy z tego przepisu: http://sielskagosia.blogspot.com/2018/07/wszystko-przez-moja-sasiadke-kasie.html )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz, pieprz cayenne, kminek, papryka, zioła prowansalskie
- ok. 50 ml wody
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem, jajkami oraz przyprawą do mięsa mielonego i
ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem
pokroić je w plasterki. Naczynie do zapiekania natłuścić olejem i poukładać pionowo,
naprzemiennie: kotleciki, ziemniaki, cebulę i pomidory. Wierz posypać cebulką pokrojoną w kostkę i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
Do wysokiego naczynia wlać koncentrat, keczup, cukier,
słodką paprykę w proszku, pieprz cayenne, kminek, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie
zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie pieczenia sos wylać
równomiernie na mięso i warzywa. Posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze
190 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz