Kopytka z gulaszem z łopatki i ... POCZUŁAM ZAPACH KOPRUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
Musicie wiedzieć, że odkąd zachorowałam, choroba zaatakowała we mnie wszystko co możliwe, między innymi od grudnia nie czuję zapachu i nie mam smaku.
Jednak zaawansowane leczenie w Gdańsku zaczyna przynosić efekty i wczoraj... poczułam wreszcie ZAPACH KOPRU. Jakie to niesamowite uczucie, wreszcie coś poczuć... i chociaż moja radość była chwilowa, bo nic innego dalej nie czuję, ale już jest jakiś postęp 😀 Powiecie teraz, a przecież..."Ty tyle gotujesz, pieczesz!" ... i dotychczas mało co próbuję, bo i tak nie czuję. Wszystkie potrawy przygotowuję tylko delikatnie przyprawiając, a do oczekiwanego smaku doprawiają je mój mąż i syn. To się nazywa rodzinna solidarność... wytrwaliśmy tak rok czasu 😀
Kopytka z gulaszem z łopatki
SKŁADNIKI:
- około 1/2 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków
- 1 całe jajko
- około 1 szkl. mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia
WYKONANIE:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub
dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski formując kulę. Dzielimy kulę ziemniaczaną na połowę. Jedna
połowę wyciągamy, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną,
tyle aby mąka zrównała się z druga połowa ziemniaków. Dodajemy jajko i
zagniatamy ciasto. Formujemy podłużne wałki i kroimy je na ukos. Gotujemy w
osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min. Podajemy dowolnie, np. okraszone
skraweczkami i cebulką lub np. z gulaszem z łopatki.
Gulasz z łopatki
SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 małe cebule
- 3 papryki kolorowe
- 4 marchewki
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka wg smaku
- przyprawa do gulaszu
WYKONANIE:
Mięso kroimy w średnią kostkę. Panierujemy w mące i wrzucamy
do rondla na rozgrzany olej, posypujemy lekko solą i pieprzem, podsmażamy.
dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki marchewki, podsmażamy krótko. Dodajemy papryki pokrojone w paseczki. Następnie zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości by przykryła mięso, dodajemy
liścia i ziele oraz sypkie papryki, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek i
gotujemy mięso do miękkości. Gotujemy jeszcze chwilę
(do 20 min). Doprawiamy do smaku i gotowe. Wykładamy na talerz kopytka i zalewamy sosem, wierzch posypujemy koprem i podajemy z ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz