×

Kopytka z gulaszem z łopatki i ... POCZUŁAM ZAPACH KOPRUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU



Musicie wiedzieć, że odkąd zachorowałam, choroba zaatakowała we mnie wszystko co możliwe, między innymi od grudnia nie czuję zapachu i nie mam smaku.  
Jednak zaawansowane leczenie w Gdańsku zaczyna przynosić efekty i wczoraj... poczułam wreszcie ZAPACH KOPRU. Jakie to niesamowite uczucie, wreszcie coś poczuć... i chociaż moja radość była chwilowa, bo nic innego dalej nie czuję, ale już jest jakiś postęp 😀 Powiecie teraz, a przecież..."Ty tyle gotujesz, pieczesz!" ... i dotychczas mało co próbuję, bo i tak nie czuję. Wszystkie potrawy przygotowuję tylko delikatnie przyprawiając, a do oczekiwanego smaku doprawiają je mój mąż i syn. To się nazywa rodzinna solidarność... wytrwaliśmy tak rok czasu 😀

Kopytka z gulaszem z łopatki

  SKŁADNIKI:  

  • około 1/2 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków
  • 1 całe jajko
  • około 1 szkl. mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia

  WYKONANIE:  

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski formując kulę. Dzielimy kulę ziemniaczaną na połowę. Jedna połowę wyciągamy, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, tyle aby mąka zrównała się z druga połowa ziemniaków. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy podłużne wałki i kroimy je na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min. Podajemy dowolnie, np. okraszone skraweczkami i cebulką lub np. z gulaszem z łopatki.


Gulasz z łopatki


 SKŁADNIKI:  

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 3 papryki kolorowe
  • 4 marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka wg smaku
  • przyprawa do gulaszu

      WYKONANIE:  


    Mięso kroimy w średnią kostkę. Panierujemy w mące i wrzucamy do rondla na rozgrzany olej, posypujemy lekko solą i pieprzem, podsmażamy. dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki marchewki, podsmażamy krótko. Dodajemy papryki pokrojone w paseczki. Następnie zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości by przykryła mięso, dodajemy liścia i ziele oraz sypkie papryki, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek i gotujemy mięso do miękkości. Gotujemy jeszcze chwilę (do 20 min).  Doprawiamy do smaku i gotowe. Wykładamy na talerz kopytka i zalewamy sosem,  wierzch posypujemy koprem i podajemy z ogórkami kiszonymi. Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © Sielskagosia , Blogger