Pierogi z kapustą i opieńkami... wszystko przez Ciebie Aniu
Pierogi z kapustą i opieńkami
CIASTO:
- 400 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- jajko
FARSZ Z KAPUSTY I OPIENIEK:
- 0,5 kg ugotowanych wcześniej opieniek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- przyprawy (2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta mielonego kminku, pieprz, papryka ostra i słodka, 3 ząbki czosnku, majeranek, Vegeta)'
- olej
WYKONANIE:
CIASTO: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, odrobinę zostawiamy na boku (przyda się podczas wałkowania). Robimy dołek, do dołka wlewamy gorącą wodę i delikatnie mieszamy nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w „klajster”, robimy w nim dołek, do dołka wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki.
FARSZ: Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy cebulkę, dodajemy do niej podgotowane wcześniej chociaż 10 min opieńki. Smażymy razem chwilę, następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą kiszoną i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wyjmujemy listki laurowe z kapusty. Odsączmy nadmiar płynu, studzimy kapustę i grzyby. Blendujemy trochę farsz, ale nie całkowicie, tak aby były wyczuwalne drobne kawałki kapusty czy grzybów. Farsz przyprawiamy do smaku papryką, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i Vegetą. Można dodać bułkę tarta do zagęszczenia farszu, osobiście tego nie robię, bo nie lubię kiedy pierogi są suche. Na wycięte kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz