×

Pierogi z kapustą i opieńkami... wszystko przez Ciebie Aniu


Pierogi z kapustą i opieńkami



  CIASTO:  
  • 400 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • jajko

  FARSZ Z KAPUSTY I OPIENIEK:  
  • 0,5 kg ugotowanych wcześniej opieniek
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • przyprawy (2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta mielonego kminku, pieprz, papryka ostra i słodka, 3 ząbki czosnku, majeranek, Vegeta)'
  • olej



   WYKONANIE:   
  
CIASTO: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, odrobinę zostawiamy na boku (przyda się podczas wałkowania). Robimy dołek, do dołka wlewamy gorącą wodę i delikatnie mieszamy nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w „klajster”, robimy w nim dołek, do dołka wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki. 



FARSZ: Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy cebulkę, dodajemy do niej podgotowane wcześniej chociaż 10 min opieńki. Smażymy razem chwilę, następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą kiszoną i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wyjmujemy listki laurowe z kapusty. Odsączmy nadmiar płynu, studzimy kapustę i grzyby. Blendujemy trochę farsz, ale nie całkowicie, tak aby były wyczuwalne drobne kawałki kapusty czy grzybów. Farsz przyprawiamy do smaku papryką, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i Vegetą. Można dodać bułkę tarta do zagęszczenia farszu, osobiście tego nie robię, bo nie lubię kiedy pierogi są suche. Na wycięte kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 2 minuty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger