Karkówka dla schorowanych i zapracowanych OBŁĘDNIE SOCZYSTA
Kolejny stracony, bo zbolały dzień, choroba wyniszcza mnie doszczętnie.
Boli mnie każda część mojego ciała😴 ... ale obiad zrobić trzeba, bo mąż wróci
z pracy a syn z imprezy ... głodny😀 Pytanie tylko: "jak?"
... i tak powstała karkówka dla schorowanych i zapracowanych, akurat przed świętami, kiedy w ferworze przedświątecznych obowiązków nie mamy czasu
na gotowanie.
- Karkówka pokrojona w 1,5 cm plastry (u mnie w jednym kawałku ok. 2,2kg, bo nie mogłam jej pokroić)
- Papryka ostra mielona
- Czosnek
- Papryka słodka mielona
- Pieprz czarny
- Rozmaryn
- Kolendra
- Majeranek
- Sól
- Olej
Zaczynamy od przygotowania
marynaty. Do naczynia wlewamy kilka łyżek oleju i wsypujemy przyprawy. Wszystko robimy na tzw. "oko". Jeśli obawiacie się, że źle doprawicie mięso, wsypujcie wszystkiego po 2 łyżeczki, ale nie żałujcie przypraw. Uważajcie tylko na ostrą paprykę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ze wszystkich stron mięso. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wlewamy pozostałą marynatę. Teraz dobrze by było wstawić zamarynowane mięsko na kilka godzin do lodówki. Przesiąknie wtedy aromatem przypraw i będzie znacznie lepsza. Ja nie miałam tyle czasu, ponieważ jestem tak słaba, że często muszę się kłaść do łóżka, więc postanowiłam od razu włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec, a czas przeznaczony na marynowanie mięsa przeznaczyć na leżakowanie😀
-I tu dopiero pojawił się prawdziwy problem, bo naczynie do zapiekania mam w górnej szafce, a na krzesło wejść nie mogę i jeszcze w domu nie ma nikogo innego. Myślałam, że się rozpłaczę, ale zacisnęłam zęby i z bólem wdrapałam się na krzesło. Jednak naczynie z pokrywką było za ciężkie, więc najpierw zdjęłam samą pokrywkę, a później resztę. Łzy ciekły mi po policzkach...ale udało się!
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wkładamy naczynie z mięsem. Pieczemy
około 1,5 godziny. Na pewno nie krócej, bo karkóweczka musi być mięciutka i soczysta 😀
-I jak to powiedział mój mąż: jest OBŁĘDNIE SOCZYSTA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz