Dwukolorowe ciasto z porzeczkami, czyli powtórka z letnich przyjemności
Biszkopt kakaowy:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mączki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z jajek
oddzielić żółtka i białka. W misce utrzeć białka z malutką szczypta soli i
całym cukrem. Gdy są sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć
mikser. Do masy dodać przesianą mąkę, mączkę, proszek do pieczenia i kakao.
Teraz mieszamy już łyżką dokładnie. Dno
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno.
Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka.
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka
wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubić na
puszysty krem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek stopniowo
dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszać. Średnią
tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać ciasto,
wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok.25 minut (aż
wierzch się ładnie zrumieni).
Dodatkowo:
- gotowy krem o smaku Tiramisu np. Gelwe
- galaretka truskawkowa lub wiśniowa
- porzeczki czerwone
Wykonanie:
Upiec biszkopty według powyższych przepisów dodając do jasnego trochę porzeczek. Przygotować krem według przepisu na opakowaniu. Na jasny biszkopt wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć ciemnym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem. Na kremie wysypać bardzo gęsto porzeczki i zalać je tężejącą galaretką, przygotowaną tez według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz