×

Łopatka pieczona w rękawie... soczysta i krucha


To kolejne szybkie i proste danie dla wszystkich, 
którzy mają niewiele czasu na gotowanie.
Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • dowolne warzywa ( u mnie mrożonka: Mieszanka wiosenna z "Biedronki")


Wykonanie:
Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z przyprawami. Umytą i osuszoną łopatkę natrzyj marynatą i naszpikuj ząbkami czosnku. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieść w rękawie do pieczenia  lub włóż je do naczynia żaroodpornego, szczelnie zwiąż i włóż do rozgrzanego piekarnika. Początkowo piecz 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie około 1 godziny w 180°C. Teraz wsyp mrożone warzywa. przemieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem Piecz jeszcze ok. 1/2 godziny. Przed końcem  pieczenia rękaw rozetnij, aby wierzch łopatki delikatnie się zarumienił. Jeśli pieczesz w naczyniu żaroodpornym, nie zdejmuj pokrywy. Po upieczeniu, odczekaj z 10 minut, aby mięso ponownie wchłonęło soki, jakie się wypłynęły w trakcie pieczenia i dopiero kroić. Mięso możesz podawać na ciepło jako danie obiadowe lub bez warzyw na zimno jako wędlina do kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger