Łopatka pieczona w rękawie... soczysta i krucha
To kolejne szybkie i proste danie dla wszystkich,
którzy mają niewiele czasu na gotowanie.
Składniki:- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- dowolne warzywa ( u mnie mrożonka: Mieszanka wiosenna z "Biedronki")
Wykonanie:
Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z przyprawami. Umytą i osuszoną łopatkę natrzyj marynatą
i naszpikuj ząbkami czosnku. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na minimum 1
godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieść w rękawie do
pieczenia lub włóż je do naczynia żaroodpornego, szczelnie
zwiąż i włóż do rozgrzanego piekarnika. Początkowo piecz 15 minut w temperaturze
220°C, a następnie około 1 godziny w 180°C. Teraz wsyp mrożone warzywa. przemieszaj z wytworzonym w trakcie pieczenia sosem Piecz jeszcze ok. 1/2 godziny. Przed końcem pieczenia rękaw rozetnij, aby
wierzch łopatki delikatnie się zarumienił. Jeśli pieczesz w naczyniu żaroodpornym, nie zdejmuj pokrywy. Po upieczeniu, odczekaj z 10 minut, aby
mięso ponownie wchłonęło soki, jakie się wypłynęły w trakcie pieczenia i
dopiero kroić. Mięso możesz podawać na ciepło jako danie obiadowe lub bez warzyw na zimno jako wędlina do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz