×

Galaretka wieprzowa według przepisu mojej mamy


Galaretka wieprzowa według przepisu mojej mamy


  SKŁADNIKI:  

  • 2 duże nóżki wieprzowe z kolankiem lub bez (jak duże lubicie)
  • golonka wieprzowa tylna
  • żeberko wieprzowe
  • rostbef  wołowy
  • marchewki
  • liście laurowe
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • ząbków czosnku
  • sól do smaku


  WYKONANIE:  

Mięsa gotować tak długo aż będą miękkie i będą bez problemu odchodzić od kości. Trwa to ok. 3 godz.. Po zagotowaniu zbieramy pierzynkę szumu. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki lub półtalarki, liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Przecedzamy wszystko do drugiego garnka. Mięsko kroimy cienko i wrzucamy do odcedzonego wywaru. Dorzucamy także 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu gorącą galaretę wlewamy do słoików, od razu zakręcamy i odwracamy do góry dnem do zapasteryzowania. Po ostygnięciu, słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. Oczywiście jeśli szykujemy galaretkę na imprezę, to wlewamy ją do ładnej miseczki i po ostygnięciu schładzamy w lodówce. Stężoną galaretkę podajemy według uznania, ale najczęściej polaną sokiem z cytryny lub octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger