Sałatka gyros... klasyka wiecznie na czasie
Sałatka gyros... klasyka wiecznie na czasie
Sałatka gyros to danie, które znają chyba wszyscy, to sprawdzony tradycyjny przepis i prawdziwy hit na imprezach. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to dzięki warstwom zawsze prezentuje się rewelacyjnie i bardzo apetycznie. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych składników. Wychodzi zawsze pyszna i znika jeszcze szybciej. Filet z kurczaka usmażony w aromatycznej przyprawie sprawia, że mięso jest bardzo soczyste i świetnie komponuje się z warzywami.
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka ogórków kiszonych
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
- mała kapusta pekińska
- przyprawa gyros
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 50 ml ketchupu bez cukru lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu
- 100 ml majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oleju lnianego i delikatnej oliwy z oliwek)
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyć w zimnej, bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół i jeszcze raz na pół by uzyskać ćwiartki, które łatwiej drobniutko poszatkować w paseczki. Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone odsączyć i także pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki układać warstwami najlepiej w szklanej salaterce.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz