×

Sałatka gyros... klasyka wiecznie na czasie

Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ogórków kiszonych
  • 1 duża czerwona cebula 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • mała kapusta pekińska 
  • przyprawa gyros
  • sól himalajska 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 50 ml ketchupu bez cukru lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu
  • 100 ml majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oleju lnianego i delikatnej oliwy z oliwek)
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć w zimnej, bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia.  Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół i jeszcze raz na pół by uzyskać ćwiartki, które łatwiej drobniutko poszatkować w paseczki. Paprykę umyć, przekroić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone odsączyć i także pokroić w kosteczkę.  Wszystkie składniki układać warstwami najlepiej w szklanej salaterce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger