Sałatka gyros... klasyka wiecznie na czasie
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka ogórków kiszonych
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
- mała kapusta pekińska
- przyprawa gyros
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 50 ml ketchupu bez cukru lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu
- 100 ml majonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oleju lnianego i delikatnej oliwy z oliwek)
Wykonanie:
Piersi z
kurczaka umyć w zimnej, bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą gyros, ewentualnie
solą i pieprzem, dodać oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Warto
doprawione mięso odstawić na godzinę do lodówki. Mięso obsmażyć na patelni do
uzyskania złotego koloru i zostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i
pokroić w drobną kostkę. Kapustę pekińską przekroić na pół i jeszcze raz na pół
by uzyskać ćwiartki, które łatwiej drobniutko poszatkować w paseczki. Paprykę
umyć, przekroić, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone odsączyć i
także pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki układać warstwami
najlepiej w szklanej salaterce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz