Mój bigosik z grzybkami i śliweczkami
- 2,5 kg kapusty kiszonej
- 1/2 niewielkiej główki kapusty świeżej
- 1,5 kg mięsa mieszanego: golonka, żeberka, kawałki wołowiny)
- 80 dag dowolnej kiełbaski
- 1 paczka 250g suszonych śliwek
- garść suszonych grzybków
- 2 duże cebule
- 5 liści laurowych
- masło
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- pieprz
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól
- przyprawa naturalna bez glutaminianu sodu
Mięso gotuj w małej ilości wody tak długo aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjmij je, ostudź i pokrój na drobniejsze kawałki. Do mięsnego wywaru dodaj odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną, grzybki i śliwki suszone, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Gotuj około godziny. Podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule razem z kiełbaską do lekkiego zrumienienia. Dodaj je do kapusty. Teraz poszatkuj drobno świeżą kapustę i dodaj ją do pozostałych składników. Do garnka wrzuć też pokrojone wcześniej mięsko oraz koncentrat i pozostałe przyprawy. Gotujcie do chwili aż młoda kapustka będzie miękka. Gotowanie bigosu możecie rozłożyć na dwa dni, ale nie jest to konieczne. Ja przeważnie dzień wcześniej gotuję sobie mięsko na miękko, a na drugi dzień robię resztę. Gotowy bigos, jeszcze gorący możecie przełożyć do słoików, zakręcić i postawić od razu do góry dnem, aby się zassały. Takie słoiczki możecie przechować w chłodnym miejscu nawet 3 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz