×

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:
  • 250 g świeżego szpinaku lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej (kokosowej)
  • 1/2 serka śmietankowego typu Almette
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 100 g wędzonego łososia

Wykonanie:
Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Wsypać na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie. Zmiksować w blenderze, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie ostudzić. Jeśli jednak używamy mrożonego to dokładnie go rozmrażamy na sitku. Wykładamy na patelnię z masłem i czosnkiem. Smażymy mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dokładnie studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę. Mieszamy wszystko razem mikserem na małych obrotach. Ubijamy białka z odrobiną soli i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Dno formy o wymiarach 20x30 cm wyścielamy arkuszem papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wykładamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym  do temp. 175 stopni przez ok. 10 min. Wykładamy na ściereczkę i odklejamy papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawijamy roladkę w ściereczkę i w takiej postaci całkowicie studzimy. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Można owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, albo od razu kroić na 1,5 cm kawałki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger