Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- 1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej (kokosowej)
- 1/2 serka śmietankowego typu Almette
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
- 100 g wędzonego łososia
Wykonanie:
Świeży szpinak
opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Wsypać na dużą patelnię z dodatkiem masła,
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak
zwiędnie. Zmiksować w blenderze,
doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie ostudzić. Jeśli jednak używamy mrożonego to dokładnie go rozmrażamy na sitku. Wykładamy na patelnię z masłem i czosnkiem. Smażymy mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dokładnie studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy roztrzepane widelcem
żółtka oraz mąkę. Mieszamy wszystko razem mikserem na małych obrotach. Ubijamy białka z odrobiną soli i delikatnie mieszamy ze szpinakiem. Dno formy o wymiarach 20x30 cm wyścielamy arkuszem papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wykładamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez ok. 10 min. Wykładamy na ściereczkę i
odklejamy papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawijamy roladkę w ściereczkę
i w takiej postaci całkowicie studzimy. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na
wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i
zawinąć roladkę. Można owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, albo od razu kroić na 1,5 cm kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz