Piernik świąteczny bez glutenu specjalnie dla syna
To piernik bez glutenu specjalnie dla syna😀
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 120 g miękkiego masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 200 g miodu
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć keksówkę
papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie rodzaje mąki, kakao, proszek do
pieczenia i przyprawę korzenną. Masło utrzeć do białości, dodać żółtka i miód
i ucierać dalej, aż masa będzie puszysta. Białka ubić z solą na sztywno.
Połączyć delikatnie z masą żółtkową. Przełożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec
ok. 50 minut. Po wystudzeniu opcjonalnie przełożyć powidłami i polać
dowolną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz