×

Piernik świąteczny bez glutenu specjalnie dla syna

To piernik bez glutenu specjalnie dla syna😀

Składniki:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g miodu
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Masło utrzeć do białości, dodać żółtka i miód i ucierać dalej, aż masa będzie puszysta. Białka ubić z solą na sztywno. Połączyć delikatnie z masą żółtkową. Przełożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Po wystudzeniu opcjonalnie przełożyć powidłami i polać dowolną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger