×

Karkówka w przepysznej marynacie


Cóż, to kolejny przepis, który na stałe zagości w mojej kuchni. Znów specjalne danie dla zapracowanych. Moi Panowie poraz kolejny byli zachwyceni, a syn dopytywał się : " To po ile plastrów karkówki przypada na każdego z nas i dlaczego tak mało?" Karkówkę możecie upiec w całości lub pokroić na plastry, tak jak ja to zrobiłam.

Składniki:
  • 1,5 kg karkówki pokrojonej w plastry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kolendry
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  •  1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu lub kilka listków świeżego
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 cebula 
  • 1 szklanka bulionu lub wody (ja dałam wodę)


Wykonanie:
Najpierw przyrządzamy marynatę ze wszystkich przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku i oleju, nacieramy nią mięso pokrojone w ok. 1 cm plastry. Pozostałą marynatę wlewamy do naczynia, w którym będziemy piec mięso. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc, ale nie jest to konieczne, bo przyprawy są tak aromatyczne, że mięso i tak nimi przejdzie. Następnie naszą karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kroimy cebulę  w półplasterki i układamy  na karkówce. Wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 10 min, aby woda odparowała a karkówka przypiekła się z góry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger