×

Sernik ze śmietany... puszysty i delikatny


... gdy w domu braknie twarogu... a jest za dużo śmietany😀

Składniki na dużą blachę w rozm. 24x35

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
Masa:
  • 3 śmietany duże 18%
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • piana z 5 białek

Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Wsypujemy proszek do pieczenia, żółtka i cukier. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 2 części : jedną większą do wylepienia blachy  drugą mniejszą na wierzch ciasta.  Mniejszą wkładamy do worka i schładzamy w zamrażalniku. Większą cześć ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nią dużą blaszkę w rozm. 24x35 wyłożoną papierem do pieczenia. W misce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy razem. Osobno ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łyżką dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na rozwałkowane ciasto wylewamy masę, a na wierz tarkujemy zmrożone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger