Karkówka w przepysznej marynacie
Cóż, to kolejny przepis, który na stałe zagości w mojej kuchni. Znów specjalne danie dla zapracowanych. Moi Panowie poraz kolejny byli zachwyceni, a syn dopytywał się : " To po ile plastrów karkówki przypada na każdego z nas i dlaczego tak mało?" Karkówkę możecie upiec w całości lub pokroić na plastry, tak jak ja to zrobiłam.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki pokrojonej w plastry
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kolendry
- 4 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka rozmarynu lub kilka listków świeżego
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu lub wody (ja dałam wodę)
Najpierw przyrządzamy marynatę ze wszystkich przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku i
oleju, nacieramy nią mięso pokrojone w ok. 1 cm plastry. Pozostałą marynatę wlewamy do naczynia, w którym będziemy piec mięso. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, a najlepiej
na całą noc, ale nie jest to konieczne, bo przyprawy są tak aromatyczne, że mięso i tak nimi przejdzie. Następnie naszą karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kroimy cebulę w półplasterki i układamy na karkówce. Wlewamy wodę lub bulion. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika 180°C i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 10 min,
aby woda odparowała a karkówka przypiekła się z góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz