Sernik ze śmietany... puszysty i delikatny
... gdy w domu braknie twarogu... a jest za dużo śmietany😀
Składniki na dużą blachę w rozm. 24x35
- 3 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 3 śmietany duże 18%
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie śmietankowe
- piana z 5 białek
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Wsypujemy proszek do pieczenia,
żółtka i cukier. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 2 części :
jedną większą do wylepienia blachy drugą
mniejszą na wierzch ciasta. Mniejszą
wkładamy do worka i schładzamy w zamrażalniku. Większą cześć ciasta
rozwałkowujemy i wylepiamy nią dużą blaszkę w rozm. 24x35 wyłożoną papierem do
pieczenia. W misce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem
waniliowym. Miksujemy razem. Osobno ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łyżką
dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na rozwałkowane ciasto wylewamy masę, a
na wierz tarkujemy zmrożone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz