×

Rolada biszkoptowa z jabłuszkami


Składniki na jedną długą roladę

Ciasto biszkoptowe:
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Ponadto:
  • dżem z kawałkami jabłek jak na szarlotkę, najlepiej domowej roboty
  • cynamon
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na początku przygotowujemy ciasto biszkoptowe: białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie już sztywna, na tych samych obrotach robota  dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Następnie, wyłączamy mikser i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub trzepaczką. Gotowe ciasto wylewamy na rozłożony na blaszce papier i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż biszkopt się ładnie zarumieni. Teraz rozkładamy na blacie ściereczkę kuchenną i odwracając papier z gorącym ciastem kładziemy je na ściereczce papierem do góry. Kolejny krok, to delikatne zdjęcie papieru. Na tak przygotowanym cieście rozsmarowujemy dżem z kawałkami jabłek na całej jego powierzchni. Następnie zwijamy  roladę wzdłuż dłuższego boku i owijamy je ściereczką. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia, kiedy ostygnie rozwijamy ściereczkę i oprószamy je cukrem pudrem. Możemy również udekorować je rozpuszczoną czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger