Ciasteczka twarogowe "Gęsie łapki"
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g zmrożonego masła
- 200 g twarogu w kostce
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- cukier do obtaczania
Wykonanie:
Zmrożone masło zcieramy na tarce o grubych oczkach lub
siekamy drobno nożem, następnie dodajemy pokruszony ser, mąkę, żółtka oraz
wodę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę i schładzamy około 1
godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka
szklanką o średnicy(7 cm) (wysoka szklanka do drinków). Cukier wsypujemy do
miseczki i obtaczamy w nim krążki ciasta, następnie składamy na połowę, ponownie
obtaczamy w cukrze, jeszcze raz składamy na połowę i otaczamy w cukrze. Gotowe
ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ciastka
roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze
170 stopni około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz