×

Ciasteczka twarogowe "Gęsie łapki"

Składniki:
  • 200 g zmrożonego masła
  • 200 g twarogu w kostce
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • cukier do obtaczania

Wykonanie:
Zmrożone masło zcieramy na tarce o grubych oczkach lub siekamy drobno nożem, następnie dodajemy pokruszony ser, mąkę, żółtka oraz wodę. Zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę i schładzamy około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka szklanką o średnicy(7 cm) (wysoka szklanka do drinków). Cukier wsypujemy do miseczki i obtaczamy w nim krążki ciasta, następnie składamy na połowę, ponownie obtaczamy w cukrze, jeszcze raz składamy na połowę i otaczamy w cukrze. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ciastka roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger