Ciasto Murzynek w wersji : " O matko, goście jadą!"
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki dżemu lub powideł ( ja dałam powidła śliwkowe)
Polewa czekoladowa:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
Jest banalnie proste i mięciutkie. Po prostu wszystko wrzucamy do miski lub makutry i mieszamy mikserem. Następnie ciasto pieczemy ok. 40 min w temp 180 stopni. Przygotowujemy polewę: Najpierw rozpuszczamy w rondelku masło lub margarynę, dodajemy cukier puder, a gdy cukier puder już się rozpuści dodajemy mleko, kakao i mieszamy. Na początku wlewamy 2 łyżki mleka, jeśli polewa będzie za gęsta rozcięczamy ja kolejnym 2 łyżkami. Po przestudzeniu polewa jest gotowa. Ciasto polewamy polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz