Karkówka pieczona w ketchupie, cebuli i papryce
Składniki:
- około 1,5 kg karkówki
- słoiczek po dżemie ketchupu pikantnego - u mnie z własnej spiżarni z przepisu poniżej:
- 3 duże cebule
- 2 papryki czerwone lub kolorowe ( u mnie czerwone)
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- suszony rozmaryn
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę i czosnek
obieramy, cebulę kroimy w półtalarki, a czosnek przeciskamy przez praskę lub tarkujemy na mini tarce. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z pestek, opłukujemy i kroimy w paski. Dno naczynia
żaroodpornego smarujemy ketchupem. Na im rozkładamy połowę cebuli i papryki. Układamy na nich plastry karkówki. Posypujemy resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem i zalewamy pozostałym ketchupem. Całość posypujemy suszonym majerankiem i rozmarynem. Karkówkę
zapiec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5-2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz