×

Karkówka pieczona w ketchupie, cebuli i papryce

To kolejne ulubione danie mojego syna Szymka

Składniki:
  • około 1,5 kg karkówki
  • słoiczek po dżemie ketchupu pikantnego - u mnie z własnej spiżarni z przepisu poniżej:
http://sielskagosia.blogspot.com/2018/07/wszystko-przez-moja-sasiadke-kasie.html
  • 3 duże cebule
  • 2 papryki czerwone lub kolorowe ( u mnie czerwone)
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony rozmaryn

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w półtalarki, a czosnek przeciskamy przez praskę lub tarkujemy na mini tarce. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z pestek, opłukujemy i kroimy w paski. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy ketchupem. Na im rozkładamy połowę cebuli i papryki. Układamy na nich plastry karkówki. Posypujemy resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem i zalewamy pozostałym ketchupem. Całość posypujemy suszonym majerankiem i rozmarynem. Karkówkę zapiec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5-2 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger