Zupa chrzanowa na żeberkach... czyli łamiemy rodzinne tradycje
...czyli łamiemy rodzinne tradycje...
Jak przystało na Wielkanoc w naszym domu co roku na stole gościł żurek, jednak w tym roku nasz syn złamał tę zasadę i przygotował zupę chrzanową.
Okazała się ona miła odmianą obecnych świąt.
Składniki:
Wykonanie:
- 500g wędzonych żeberek
- 1,5 litra wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka, 1/4 selera, pietruszka, por
- olej rzepakowy do smażenia
- 5 łyżeczek chrzanu
- sól do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 łyżki śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i
ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy pod przykryciem na
średnim ogniu do miękkości żeberek, około godziny. Następnie wyjmujemy żeberka. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierćtalarki, smażymy na złoty kolor i dodajemy
do zupy. Przygotowujemy świeże warzywa czyli pietruszkę, marchewkę i seler obieramy i zcieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki. Na patelni, na której smażyła się cebula teraz smażymy warzywa, na koniec dodając pokrojony drobno czosnek. Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i majerankiem. Pod koniec gotowania
dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną. Zupę możecie zblendować i podawać jako krem, ale możecie też zostawić ją w obecnym stanie ( nas w wersji nie zmiksowanej). Żeberka kroimy w kostkę i ponownie
dodajemy do zupy. Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i
szczypiorkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz