×

Zupa chrzanowa na żeberkach... czyli łamiemy rodzinne tradycje


...czyli łamiemy rodzinne tradycje...
Jak przystało na Wielkanoc w naszym domu co roku na stole gościł żurek,
 jednak w tym roku nasz syn złamał tę zasadę i przygotował zupę chrzanową. 
Okazała się ona miła odmianą obecnych świąt.

Składniki:
  • 500g wędzonych żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka, 1/4 selera, pietruszka, por
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek do dekoracji


Wykonanie:

Żeberka wkładamy do garnka, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości żeberek, około godziny. Następnie wyjmujemy żeberka. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierćtalarki, smażymy na złoty kolor i dodajemy do zupy. Przygotowujemy świeże warzywa czyli pietruszkę, marchewkę i seler obieramy i zcieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki. Na patelni, na której smażyła się cebula teraz smażymy warzywa, na koniec dodając pokrojony drobno czosnek. Całość dodajemy do wywaru z żeberek i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Zupę dokładnie mieszamy i zabielamy śmietaną. Zupę możecie zblendować i podawać jako krem, ale możecie też zostawić ją w obecnym stanie ( nas w wersji nie zmiksowanej). Żeberka kroimy w kostkę i ponownie dodajemy do zupy. Porcję zupy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger