Usta Adama
Składniki:
- 2 paczki okrągłych biszkoptów (u mnie z „Biedronki”)
- powidła śliwkowe lub innego dżemu ( u mnie domowy z czerwonej porzeczki)
Ciasto:
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 6 jajek
- 1,5 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia ciasta ciepłą woda z 1/ cytryny
Krem:
- 1 budyń
- 1/2 litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 3 żółtka
- łyżka mąki
- kostka margaryny
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Biszkopty
smarujemy powidłami, łączymy ze sobą i układamy rzędami na blasze. Margarynę, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut. Studzimy, dodajemy jajko i 5 żółtek,
mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Zalewamy
biszkopty i pieczemy w temp. 180 °C ok. 35 minut. Ciasto studzimy i nasączamy wodą z cytryną. Krem:
budyń, cukier, żółtka i mąkę rozcieramy w garnku i wsypujemy do wrzącego mleka
od razu miksując mikserem na gładką masę aż zgęstnieje. Zimny ucieramy z
margaryną. Polewa: śmietanę z masłem podgrzewamy w małym garnuszku, na słabym
ogniu. Kiedy masło trochę się rozpuści, dodać cukier, kakao i podgrzewamy do
momentu, aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści, zdejmujemy z
ognia i studzimy. Ostudzone ciasto smarujemy kremem i schładzamy w lodówce. Jak
polewa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto i znów wstawiamy do lodówki. Zjadamy ze smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz