Cukinia caprese z pomidorami, mozzarellą i złotym oregano prosto z ogródeczka
Jakież to proste i MEGA smaczne danie
- krzyknął mój syn, kiedy go spróbował!
Składniki na 2 porcje:
- 2 małe młode cukinie
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano ( u mnie świeże)
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- sól, pieprz, oliwa extra vergine
- świeże oregano
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć nasiona. Róbcie to ostrożnie, aby w młodych cukiniach nie uszkodzić ich brzegów. Cukinię doprawić solą,
pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić
oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ znów nie uszkadzając skórki. Ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub w
naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Pieczemy przez 25 min. w 180 stopniach C. Podpieczoną cukinię wyjąć z piekarnika i ułożyć na niej na przemian pomidora
i mozzarellę. Doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano (jeśli nie macie może być suszone) i wstawić
do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz