×

Cukinia caprese z pomidorami, mozzarellą i złotym oregano prosto z ogródeczka

Jakież to proste i MEGA smaczne danie 
krzyknął mój syn, kiedy go spróbował!

Składniki na 2 porcje:
  • 2 małe młode cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • suszone oregano ( u mnie świeże)
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
  • świeże oregano
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć nasiona. Róbcie to ostrożnie, aby w młodych cukiniach nie uszkodzić ich brzegów. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ znów nie uszkadzając skórki. Ułożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Pieczemy przez 25 min. w 180 stopniach C. Podpieczoną cukinię wyjąć z piekarnika i ułożyć na niej na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano (jeśli nie macie może być suszone) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger