×

Sałatka warstwowa letnia

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 6 jajek
  • 1 pomidor
  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
Sos koperkowy:
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pęczek świeżego koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i posiekanym koperkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W misce układamy kolejno od dna:
1.  odcedzoną z zalewy kukurydzę
2.  na ściance miski układamy połówki pomidorków koktajlowych
3. środek pomidorków koktajlowych wypełniamy pomidorem pokrojonym w kostkę
4. na to wylewamy połowę sosu koperkowego
5. na sosie układamy jajka
6. ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wsypujemy na jajka
7. wylewamy resztę pozostałego sosu koperkowego
8. wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger