Cukinia caprese z pomidorami, mozzarellą i złotym oregano prosto z ogródeczka
Cukinia caprese z pomidorami, mozzarellą
i złotym oregano
prosto z ogródeczka
Jakież to proste i MEGA smaczne danie mamuś- krzyknął mój syn,
kiedy go spróbował!
SKŁADNIKI:
- 2 małe młode cukinie
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano ( u mnie świeże)
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- sól, pieprz, oliwa extra vergine
- świeże oregano, tymianek
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżką lub gałkownicą do lodów wydrążyć miąższ z nasionami. Przy młodych cukiniach należy to robić z wyczuciem, aby nie uszkodzić ich delikatnej skórki. Poukładać na blaszce.
Wskazówka:
Można je upiec także w naczyniu żaroodpornym
Cukinię doprawić solą,
pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić
oliwą.
Następnie delikatnie podziurkować widelcem miąższ nadal pamiętając, aby nie uszkodzić skórki.
Pieczemy przez 25 min. w 180 stopniach C. W międzyczasie pokroić na plasterki pomidory i mozzarellę. Posiekać drobno świeże zioła.
Podpieczoną cukinię wyjąć z piekarnika i ułożyć na niej na przemian pomidora
i mozzarellę.
Doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano (jeśli nie macie może być suszone) i wstawić
do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz