×

Dzień Matki... ŚWIĘTUJEMY... Leśny mech

Składniki na zielone ciasto:
  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dodatki:
  • 400 g śmietanki 30-36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śnieżki
  • połowa pestek z owocu granatu lub (u mnie) żurawina
Wykonanie ciasta:
Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale bez przesady), zmiksować blenderem na jednolity mus. Jeśli używacie świeżego szpinaku tak jak ja  to po jego umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie. Po zdjęciu z ognia rozdrobnić na mazistą konsystencję blenderem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą jasną masę. Następnie ubijając wlewać powolutku olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. 
Wykonanie kremu: 
Dobrze schłodzona śmietankę, cukier i śnieżki ubijaj kilka minut mikserem na dużych obrotach na gęsty krem. Ciasto przekrajamy na pół i na dolną część rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy połową żurawiny. Przykrywamy górną częścią ciasta z której odcinamy wyrośniętą podczas pieczenia górkę. Ciasto dekorujemy pozostałym kremem. Odciętą górkę ciasta skruszamy i tak pokruszonym ciastem posypujemy ostatnią warstwę ciasta czyli krem, a wierzch dodatkowo obsypujemy żurawiną i dekorujemy miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger