Dzień Matki... ŚWIĘTUJEMY... Leśny mech
Składniki na zielone ciasto:
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dodatki:
- 400 g śmietanki 30-36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 śnieżki
- połowa pestek z owocu granatu lub (u mnie) żurawina
Wykonanie ciasta:
Szpinak mrożony
rozmrozić, odcisnąć (ale bez przesady), zmiksować blenderem na jednolity mus. Jeśli używacie świeżego szpinaku tak jak ja to po jego umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2
minuty aż zwiędnie. Po zdjęciu z ognia rozdrobnić na mazistą konsystencję blenderem. Piekarnik nagrzać do
180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą jasną
masę. Następnie ubijając wlewać powolutku olej. Dodać mus
ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się
składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do formy o
średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 - 45 minut do
suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Wykonanie kremu:
Dobrze schłodzona śmietankę, cukier i śnieżki ubijaj kilka minut mikserem na dużych obrotach na gęsty krem. Ciasto przekrajamy na pół i na dolną część rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy połową żurawiny. Przykrywamy górną częścią ciasta z której odcinamy wyrośniętą podczas pieczenia górkę. Ciasto dekorujemy pozostałym kremem. Odciętą górkę ciasta skruszamy i tak pokruszonym ciastem posypujemy ostatnią warstwę ciasta czyli krem, a wierzch dodatkowo obsypujemy żurawiną i dekorujemy miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz