Omlet twarogowy mojego syna
maja 12, 2019
FIT
,
JAJKA
,
PLACKI
,
TWARÓG
Omlet twarogowy mojego syna
SKŁADNIKI na 2 omlety:
- 1 kostka twarogu
- 2 jajka (L)
- szczypta soli
- 2-4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- masło lub olej kokosowy
DODATKOWO:
- lekkie sezonowe owoce lub dowolny dżem, albo dowolny sok, czy bita śmietana
WYKONANIE:
Oddzielić białka od żółtek. Twaróg umieścić w misce, dodać żółtka jajek, sól i cukier. Miksować krótko do uzyskania jednolitej masy. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Do białek dodać masę serową, przesianą mąkę kokosową, delikatnie wymieszać łyżką (nie używamy miksera!). Rozgrzać na patelni tłuszcz i wylać na nią połowę masy serowej. Smażyć do zarumienia tak aby można go było łopatką przewrócić. Po usmażeniu przełożyć go delikatnie na talerz i podać z dowolnymi dodatkami.
Uwaga! Omlet możemy również upiec w piekarniku i wtedy ciasto przełożyć do foremki o średnicy
około 16-18 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie zwarte, a
patyczek po wbiciu w środek ciasta będzie czysty. Wyłączyć piekarnik, blachę z
omletem wysunąć i odczekać około 5 minut. Następnie omlet przełożyć na
talerz, udekorować i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz