Omlet twarogowy mojego syna
Składniki na 2 omlety:
- 1 kostka twarogu
- 2 jajka (L)
- szczypta soli
- 2-4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- masło lub olej kokosowy
- lekkie sezonowe owoce lub dowolny dżem, albo dowolny sok, czy bita śmietana
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy żółtka jajek, sól i cukier. Miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Do białek dodajemy masę serową, przesianą mąkę kokosową, delikatnie
mieszamy łyżką (nie używamy miksera!). Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wylewamy na nią połowę masy serowej. Smażymy do zarumienia tak aby można go było łopatką przewrócić. Po usmażeniu przekładamy go delikatnie na talerz i podajemy z dowolnymi dodatkami.
Uwaga! Omlet możemy również upiec w piekarniku i wtedy ciasto przekładamy do foremki o średnicy
około 16-18 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie zwarte, a
patyczek po wbiciu w środek ciasta będzie czysty. Wyłączamy piekarnik, blachę z
omletem wysuwamy i odczekujemy około 5 minut. Kolejno omlet przekładamy na
talerz i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz