Pulpety z młodą kapustką w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 średnia młoda kapustka
- 1 kg mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, kminek
- bulion (warzywa starte na tarce o grubych oczkach: marchewka, seler, pietruszka oraz pokrojony w półkrążki por ( możecie dodać nać selera czy natkę pietruszki)
- puszka pomidorów pelati z sokiem
- przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek w granulkach, pieprz, szczypta ostrej papryki
Wykonanie:
Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty i odstawiamy na godzinkę, potem odciskamy nadmiar soku. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Z mięsa lepimy większe kulki i wrzucamy do garnka, w którym wrze już bulion. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze dłuższą chwilę, obracając je delikatnie. Podajemy z tym co lubicie, u mnie kasza jaglana z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz