×

Pulpety z młodą kapustką w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 1 średnia młoda kapustka
  • 1 kg mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kminek
  • bulion  (warzywa starte na tarce o grubych oczkach: marchewka, seler, pietruszka oraz pokrojony w półkrążki por ( możecie dodać nać selera czy natkę pietruszki)
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów pelati z sokiem 
  • przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, sól, czosnek w granulkach, pieprz, szczypta ostrej papryki


Wykonanie:
Zaczynamy od poszatkowania drobno kapusty i odstawiamy na godzinkę, potem odciskamy nadmiar soku. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Z mięsa lepimy większe kulki i wrzucamy do garnka, w którym wrze już bulion. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze dłuższą chwilę, obracając je delikatnie. Podajemy z tym co lubicie, u mnie kasza jaglana z warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger