×

Cukinia caprese z pomidorami, mozzarellą i złotym oregano prosto z ogródeczka



Cukinia caprese z pomidorami, mozzarellą 
i złotym oregano 
prosto z ogródeczka


Jakież to proste i MEGA smaczne danie mamuśkrzyknął mój syn, 
kiedy go spróbował!





  SKŁADNIKI:  

  • 2 małe młode cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • suszone oregano ( u mnie świeże)
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
  • świeże oregano, tymianek


  WYKONANIE:  

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i łyżką lub gałkownicą do lodów wydrążyć miąższ z nasionami. Przy młodych cukiniach należy to robić z wyczuciem, aby nie uszkodzić ich delikatnej skórki. Poukładać na blaszce.

Wskazówka:
Można je upiec także w naczyniu żaroodpornym




Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. 




Następnie delikatnie podziurkować widelcem miąższ nadal pamiętając, aby nie uszkodzić skórki. 




 Pieczemy przez 25 min. w 180 stopniach C. W międzyczasie pokroić na plasterki pomidory i mozzarellę. Posiekać drobno świeże zioła.





Podpieczoną cukinię wyjąć z piekarnika i ułożyć na niej na przemian pomidora i mozzarellę. 




Doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano (jeśli nie macie może być suszone) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger