Sałatka warstwowa letnia
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 6 jajek
- 1 pomidor
- około 200 g pomidorków
koktajlowych
- pęczek szczypiorku
Sos
koperkowy:
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pęczek świeżego koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i
kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i posiekanym koperkiem oraz
doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W misce układamy kolejno od dna:
1. odcedzoną z zalewy kukurydzę
2. na ściance miski układamy połówki pomidorków koktajlowych
3. środek pomidorków koktajlowych wypełniamy pomidorem pokrojonym w kostkę
4. na to wylewamy połowę sosu
koperkowego
5. na sosie układamy jajka
6. ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i wsypujemy
na jajka
7. wylewamy resztę pozostałego sosu koperkowego
8. wierzch posypujemy
posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz